„Piráti na Sucháči"

      V pátek 10. května jsme vyrazily s dětmi na víkendový pobyt v Suchém Dole. Většina dětí jela autobusem a zbytek se nechal i s bagáží odvést tranzitem přímo do tábora. Jelikož jsme čekaly deštivou sobotu a vlastně i neděli, buřty jsme si opekly hned po příjezdu, abychom je nemusely ohřívat ve vodě. U táboráku jsme s dětmi probraly účel našeho pobytu a rozdělily se do tří pirátských družstev. Večer si děti vytvořily dle vlastní fantazie vlajku a pomalovaly trička, aby se vizuálně jednotlivé skupiny sjednotily. Proběhly první hry, na jejichž základě družstva Pirátů z Karibiku, Borců a Mafie sbírala jednotlivé body.

V sobotu jsme se probudily do slunného rána, takže jsme nezaváhaly a vyrazily hned po snídani do skal. Procházely jsme místy jako je Kovářova rokle, Supí hnízdo, Hvězda a přes hráz okolo rybníka zpět do tábora. Většina dětí západní úpatí Broumovských stěn dobře zná, jelikož se každoročně účastní čtrnáctidenního pionýrského letního tábora. Jiné se teprve s krásami pískovcových skal seznamovaly. Někteří ze členů družiny si s povzdechem nostalgicky zavzpomínali. V odpoledních hodinách probíhaly různé soutěže a věřte, daly jsme vyniknout individualitě každého ze členů jednotlivých týmů. Mísily se vědomostní soutěže s různými fyzicky náročnými aktivitami se zaměřením na spolupráci a dodržování pravidel, které si hned na počátku děti samy stanovily. Vítězství skupiny Pirátů z Karibiku bylo jen těsné.

V neděli nám všem bylo smutno, že už je čas balit a chystat věci k odjezdu. Ačkoliv předpověď počasí na víkend nebyla příznivá, nakonec se nad očekávání zadařilo a pobyt na Sucháči jsme si s dětmi užily. A co si z celé výpravy odnesly děti? …stát si za svým názorem a nenechat se strhnout davem, protože v lidském životě jsou okamžiky, ve kterých je nutné plout proti proudu a vytrvat. Děkujeme Pionýrské skupině z Dobrušky za poskytnutí zázemí a doufáme, že bude ještě nějaké příště.

Tety Šárka, Iva, Hela a Jana a v neposlední řadě naše děti